Costul unei prietenii

Charlie Chaplin – discursul din The Great Dictator

 

 

În drum spre casă, cca. 30 de minute, voi medita la cele invocate de maestrul Charlie.

Întotdeauna mi-au plăcut Oamenii care-au știut să spună adevărul în cuvinte simple, clare, clare și clare!

În goana noastră de a avea acel ”The must!”, lucruri evaluabile dar fără valoare, în goana noastră de a fi ”cineva” în detrimentul lui ”ceva”, ne vedem lipsiți de conținut și fiind o simplă formă, goală, și dacă n-ar fi destul, mai și batem troaca, să afle tot poporul ”cine” suntem noi.


Trăim timpuri în care prieteniile sunt ”numai” pentru că, poate voi avea nevoie, sau pentru că ”îmi pică și mie ceva”.


E atât de greu să spui cuiva că ești prietenul lui, findcă te preocupă să scoți ce-i mai bun din ce este el, să-i spui adevărul (chiar dacă doare) să fii acolo, oricând.


Atât de greu învață relațiile, că dragostea unui prieten este mai puternică decât dragostea unei familii, că a fi prietenul cuiva este o alegere, dar a fi ruda cuiva, este ceva dat.


Atât de greu învață prietenii, că în alegerea oricărei relații stă onoarea, stă respectul, stă adevărul, stă loialitatea, stă binele celulalt, stă smerenia, stă umilința … o prietenie este încununată și condusă de dragoste!


Umanitatea a fost creată cu scopul fratenității și al prieteniei universale; dar eu îți spun: în ziua în care ai ales umilirea în locul umilinței, invidia în locul binelui, manipularea în locul loialității; în ziua în care ai ales că onoarea mea, respectul meu, loialitatea și dragostea mea sunt lucru prea mic pentru tine, în acea zi ai pierdut un prieten.

Publicat de CASISTUL

Am descoperit că scrisul mă vindecă și îmi dă sentimentul participării la actul creației, la creionarea caracterului meu, la asumare, la descoperirea lui Dumnezeu. Faptul că îmi asum să fiu vulnerabil, mă face puternic (nu vreau să fiu puternic pentru mine, mi-am demonstrat destule) și disponibil pentru cei care au nevoie să fie încurajați. În lupta mea cu visul de a deveni un om ordinar, am realizat extraordinarul. Cu ajutorul lui Dumnezeu am realizat multe lucruri mari în viață, din care am tras multe învățături, învățături pe care doresc să le împărtășesc cu tine. Poate vei trece și tu pe unde-am trecut eu, și, așa cum am fost păzit de pățaniile altora, poate vei fi păzit și tu. De când mă știu am fost înconjurat de mulți copii, cei mai mulți dintre ei nu-și cunosc, nu-și vor cunoaște sau nu doresc să-și cunoască vreodată părinții; o mare parte dintre ei au fost abandonați prin maternitățile din România, o mică parte au fost aruncați prin tomberoanele pentru gunoi, și, o și mai mare parte au fost lăsați de părinții lor după 1-3 ani de la naștere sau la adolescență. Sunt multe episoade din copilăria mea care sunt demne de uitare, sau cel puțin de iertat, dar am și o mulțime de amintiri care m-au identificat și care continuă să mă identifice cu frații mei mai mici din orfelinatele din România. Aproape 20 de ani am trăit prin orfelinatele din România, unde am experimentat ”mai multe grămezi” de experiențe. m fost plimbat prin 6 case de copii (unele dintre ele disciplinar); ultima dintre ele a fost cea din Timișoara. Am fost și sunt un visător, am visat și am luptat pentru visele mele, am conștientizat că nu am altă opțiune decât să lupt și să-mi cuceresc visele și fricile. Azi, din cauza lui Dumnezeu, sunt directorul casei de copii din Timișoara, ultima de la care am plecat. Mi-am asumat investirea în frățiorii mei (care uneori sunt cu toată ființa în nori) și îndrumarea lor. E cumplit să crești fără părinți, să nu ai un model pe care să-l copiezi și o familie față de care să ai sentimentul aparteneței și al identității. Mare, mi-e atât de greu să leg relații „normale” cu părinții mei. Sunt oameni faini, dar, dacă am un mare handicap de adaptare, este acela de a fi copil într-o familie, familia mea. Sunt independent de când mă știu, niciodată nu a existat cuvântul „nu pot”, dar am explorat și exploatat fiecare parte din mine, m-am șlefuit și am căutat și continui să mă educ, până acolo încât acum mă simt prea bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: