Ce ai mai scump de oferit? 

ampulheta-do-tempo-wallpaper-3 (1)

Să îți dau o oră, o zi, o săptămână, un an sau zeci de ani din timpul meu, mi se pare cea mai scumpă resursă pe care o am de dat. 

Am auzit odată: „iți dau ce-am mai scump pe lumea asta” . Sună fain, nu?

Fiecare dintre noi putem aprecia sau cântări valoarea, mai mult sau mai puțin corect, anumitor obiecte, fapte sau persoane (chiar dacă e puțin impropriu), dar, câți dintre noi știm „cât cost?”

Se zice că odată, un om de succes ajunge acasă destul de târziu. În pragul ușii, copilul lui îl întâmpină și-l ia în brațe, apoi îi spune: „tati, pot să te întreb ceva personal?” Tatăl, surprins, ii răspunde „desigur, orice” .

„Cât câștigi pe oră?” întreabă pruncul. Tatăl, ușor iritat, îi spune „100 de lei” .

Pruncul, din nou „mai pot să te rog ceva?”. „Sigur”, spune omul de succes.

Stă pruncul nostru și le coace, apoi spune „îmi împrumuți 15 lei, te rog?” , cu capul în pământ, copilul.

Tatăl, mirat, „pentru ce ai nevoie de ei împrumut și nu mi-i ceri? Tot ce muncesc este pentru tine”

 „Tati, am strâns sticle, am dus gunoiul, am spălat mașina, am făcut toate temele și am strâns 85 de lei, mai am nevoie de 15 lei, ca să pot sta cu tine o oră mai mult; vrei să stai cu mine? Am bani.”

Nu știu cum sau ce a făcut în continuare tatăl nostru din poveste, dar un lucru e clar, avem tați prea ocupați, mame prea ocupate și oameni cu prea multe pe cap ca să-și mai poată iubi odraslele.

Văd destul de clar goana asta după lucruri, avere, faimă, putere șamd.

Chiar să le luăm pe fiecare în parte, inima umană nu poate fi satisfăcută de nimic material, chiar nu nu poate fi satisfăcută.

De câte ori nu ți-ai spus „dacă voi avea cutare lucru, voi fi fericit și nu mai am nevoie de nimic?” sau „dacă voi fi cu cutare persoană, voi fi cel mai fericit?” sau „dacă ajung pe podium, sunt cel mai fericit?” șamd

 Să zicem că ai lucrul ăla ești cu persoana aia și stai unde vrei. Apoi, dintr-o dată nu mai ai nimic și pierzi tot, ce mai ai?

Dar dacă lupți 20 sau 30 de ani să ai toate astea, apoi mori a doua zi?”

„Ne batem joc de zeci de ani, apoi, în fața morții cerșim clipe” spune un proverb.

În ce este orchestrata toată umanitatea?

 Care e scena unde se desfășoară omenirea?

Unde îți desfășori planurile, durerea, dragostea, viața?

În ce e ancorata speranța?

Cine poate controla răsăritul și apusul?

Pe ce te bazezi când spui „mâine, data viitoare, mai vedem, o să fie bine, ne mai auzim șamd?”

Îl neglijam și nu știm niciodată când e gata, apoi, mai vrem doar o zi, câteva ore sau minute.

Aș putea să te iubesc cu toate ființa, să te înec în dragoste și să știi că ești vrută, dar, toate astea, nu le pot face în afara timpului.

Aș putea să construiesc cea mai frumoasă casă sau orice altceva, dar, faptul că „fac” (care e important) l-aș putea face să fie pe plan secund în favoarea lui „să fiu” .

Să îți dau o oră, o zi, o săptămână, un an sau zeci de ani din timpul meu, mi se pare cea mai scumpă resursă pe care o am de dat.

Până și dragostea are nevoie de timp. Timp să fie găsită, timp să fie apreciată, timp să fie crescută,  timp să fie întreținută și timp să fie crescândă. Timp să fie consumată. Timp să se odihnească.

Cât cost? Nu știu, dar știu că toată materia nu poate echivala valoarea mea. Dacă ai putea valorifica tot ce e de valoare în lumea asta, tot nu ar fi suficient. La fel e și in cazul tău.

Ce ai mai scump de oferit?

Timpul tău! 

Să-ți dau ce nu poate fi recuperat, să fii alegerea mea numărul unu, să fii prioritate mea numărul unu, să fiu lângă tine „în orice timp” , să împart „timpul” cu tine șamd, mi se pare o dovadă practică de iubire.

Desigur, pot să te iubesc teoretic și iluzoriu. Să nu îți dau timpul, energia, atenția, afecțiunea, îmbrățișare, respect și admirație. Pot. Dar aia nu e dragoste efectivă, e altceva, iar eu nu cred în aia.

Cine sunt (ca om) este format în timp, iar Inventatorul timpului este în timp, dar și în afara timpului, în același timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s