Pulbere de har

6d6b06a99d0ecb402264eec3143909db--catholic-art-religious-art
Întoarcerea fiului risipitor, Rembrandt

”…harul este ceea ce face Dumnezeu în, prin și pentru mine în lumea asta”

Dacă știam de la început prin ce experiențe aveam să trec, poate mă concentram pe altceva. Serios, chiar asta aș fi făcut, o luam la sănătoasa.

Dacă știam că harul poate fi trăit doar în eșec, în faliment, în durere, în suferință … ”în vale”, fugeam de rupeam pământul doar să evit capitolul DEPENDENT DE HAR.

Dacă știam că gustul harului e sinonim cu gustul lacrimilor; lacrimi fierbinți care te fac să vrei să dărâmi tot în cale, lacrimi care te țin cu capul plecat de rușine, întins și ghemuit la podea; sigur lăsam experiența asta pe altă dată.

Dacă știam că harul nu poate fi înțeles din picioare, semeț și lipsit de smerenie, ziceam ”pas” la mâna asta, sau cel puțin ”fold”.

Dacă știam că harul nu are nici o legătură cu CINE SUNT EU ci cu CINE ESTE EL, poate nu mă luam la trântă cu el (metaforic vorbind)

Dacă înțelegeam că harul mă vrea așa cum sunt, dezbăcat de cine sunt, gol de orice posesiune, gol de mine, plin de nimic. Fără impresii, fără nimic. Eu, gol și atât. Poate că nu alegeam ”cea mai bună variantă a mea” și rămâneam cuminte în banca mea.

Acum? Acum sunt în procesul acceptării.

Accept că harul este ceea ce face Dumnezeu în, prin și pentru mine în lumea asta și că El nu este dependent de mine.

Înțeleg că harul nu vrea cea mai bună variantă a mea să iasă în evidență, ci toată disponibilitatea mea, pentru ca El să iasă în evidență în mine, prin mine și pentru celălat.

Observ că harul nu este un simplu ”dar nemeritat”, el este tot ceea ce face Dumnezeu prin Domnul Isus, iar ceea ce a făcut Domnul Isus a fost și este manifestul caracterului Lui.

Mă întreb, ca orice muritor: ”la ce întrebare răspunde harul?”

Evident, aici nu e vorba de mine, e vorba despre el și El, sau doar despre El și cum se manifestă. Unii gânditori propun: ”Ce poate face el cu mine?”, ”Cum mă transformă?”, În ce mă transformă?, Știu Cine e sursa lui, dar care e scopul harului? La ce e bun harul? Cui folosește, mie sau Lui?

Din câte am observat, cel puțin asta funcționează la mine: 

Harul îmi dă putere să mă ridic din eșec, să îmi șterg lacrimile și s-o iau de la început, din nou și din nou.

Fără conștiența faptului că sunt om, că e dreptul meu să greșesc și obligația mea să-mi asum greșeala, la ce folos?

Fără certitudinea falimentului și a incapacității mele de e reuși de unul singur, fără curajul nebunesc de a-mi cere iertare, sunt pierdut și lipsit de ”viață și libertate”.

Harul mă ia din faliment și-mi arată că toată datoria mea a fost plătită, mai mult, că Tatăl meu este cel mai bogat din univers, că țin în mâini testamentul Lui, că sunt moștenitorul Lui de drept și că nu se va răzgândi vreodată; sigur și fără dubii.

Harul îmi arată că indiferent cât de jos sunt, Tatăl meu se uită la mine cu respect, cu bunătate, cu milă, cu înțelegere, cu compasiune și cu dragoste. Astea nu le-am putut învăța din picioare, eram prea sus pentru El.

Harul e ceea ce face bunătatea Lui.

Cum răspund eu la tot ce face El? Nu pot să nu mă întreb: ”Ce vezi la mine?”, ”De ce mai stai când știi că o s-o dau în bară din nou?„ ”Nu Te-ai săturat de mine?”, ”De ce ești atât de bun?” ”Știi cine sunt, de ce nu pleci?” ”Nu ai nevoie de mine, de ce ești lângă mine de fiecare dată?” et cettera.

La toate, singurul răspuns care-mi trece prin minte e: ”Așa sunt Eu, plin de bunătate, de răbdare, înțelegere și dragoste. Sunt încet la mânie și gata să iert. Singura Mea intenție față de om este bine, gânduri de pace și de bucurie”.  

Acum, pieptul Tatălui meu e tot ce mai vreau și locul în care mă simt în siguranță, indiferent de epuizare, lipsa mâncării sau a îmbrăcămintei. Palmele Lui, care sunt tot ce am nevoie mă primesc și sunt deschise, special pentru mine.

Ele mă vor și sunt săpat în ele, acolo am fost înainte să fi fost în genunchi.

Sincer, sunt în cea mai incipientă formă de descoperire a Ta.

Mă ierți, sunt stângaci, timid și speriat.

Mă șochezi. Te credeam altfel.

Mulțumesc!

🙂

 

 

 

 

 

Un gând despre “Pulbere de har

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s