Dragul meu copil,

(Scrisoare dedicată copiilor din Centrul pe care-l conduc)

Îți scriu pentru că te iubesc, te prețuiesc și te admir. Frumusețea ta depășește capacitatea ta de a te absorbi, iar zâmbetul tău e mai frumos ca soarele. Nu ești urât și nici urâtă. Sunteți cei mai frumoși copii pe care mi i-a dat statul român să-i cresc. Sunteți irezistibili de frumoși.

Pentru că văd în tine o comoară pe care nu ai puterea s-o explorezi, vreau să-ți las câteva instrumente care să te ajute să sapi adânc în inima și mintea ta. Ai ce scoate de acolo. E plină de bogății neprețuite. Ai să vezi!

1. Fii corect, întotdeauna. Pentru că nimeni nu poate sta în fața adevărului. Omenirea e construită pe adevăr. Mincinosul are nevoie de multe minciuni ca să-și ascundă minciuna, dar tu nu vei avea nevoie decât să stai drept, știind că nu ai nimic de ascuns. Un om corect nu are nevoie să demonstreze că are dreptate, caracterul și comportamentul lui îi sunt suficiente. Pentru că numele tău este foarte important și dacă se știe despre tine că ești hoț, cu foarte mare efort va trebui să dovedești că ești un om corect. Dacă ai nevoie de ceva, cere. Chiar dacă vei fi respins, nu-i nici o problemă, mai cere o dată și încă o dată, până primești. Funcționează. Am testat pe pielea mea.

2. Fii harnic, chiar și atunci când nu te vede șeful. Pentru că valoarea ta ca om nu ți-o dă serviciul pe care-l ai sau laudele pe care ți le aduce șeful, ci tu ești un om important, valoros și special, indiferent că ești spălător de vase, om de serviciu, necalificat sau director. Nu te limita la un loc de muncă care nu-ți place; dacă te umilește șeful, dacă nu te plătește sau dacă ai o ofertă mai bună. Pleacă. Fii ce vrei să fii, dar fii cel mai bun! Întotdeauna caută să-ți împlinești visul. Tu ești cel mai important.

3. Citește Biblia. (Sfânta Scriptură) Pentru că în ea vei găsi speranță, acceptare, semnificație, siguranță, mântuire, liniște sufletească, sfaturi pline de înțelepciune. Dacă nu înțelegi ceva, nu-i problemă, treci peste și mergi mai departe. Fă tot ce poți și citește câte puțin în fiecare zi.

4. Crede în Dumnezeu, chiar dacă ai motive să nu o faci. Pentru că nu ai alt suport în lumea asta rea, grea, nemiloasă și plină de răutate. Că-ți place sau nu, nu poți trăi în afara Lui. În El ai viața, ființa și mișcarea. Dumnezeu e îndrăgostit de tine și El spune despre tine că ești un copil minunat și că Se bucură de tine, chiar și atunci când ești supărat pe El. Dumnezeu te iubește de nu mai poate și nu te va abandona niciodată. Dumnezeu nu te respinge niciodată și te iubește indiferent de ce-ai făcut sau ce vei face toată viața ta.

5. Iartă pe toată lumea, dar mai ales pe părinții tăi. Știu că ai motive să-i urăști pentru că te-au abandonat, pentru că te-au abuzat, pentru că ți-au spus cuvinte grele, dureroase și neadevărate; pentru că nu te-au iubit și pentru că nu te caută. Da, ai dreptate! Inima ta este foarte fragilă, ea funcționează după anumite legi bine stabilite și trebuie să te subordonezi lor. Singurul antidot la ură este iertarea; nu este munca, drogurile, pornografia, prostituția, et cettera. Iertarea te scoate din închisoarea de maximă siguranță a sufletelor și îți dă voie să iubești și să fii iubit. Crede-mă, ai așa mare nevoie să fii iubit, mai ales tu. Da, tu care citești asta, la tine mă refer.

6. Fii respectuos cu toată lumea, dar mai ales cu părinții tăi. Pentru că acel proverb nu este adevărat ”dacă vrei respect, trebuie să oferi întâi respect” ci respectul este o trăsătură de caracter a unei persoane care se respectă pe sine, independent de ce primește de la cei din jur. E drept să nu ai relații de prietenie cu oameni care nu te respectă, dar asta nu te îndreptățește să nu-i respecți. De ce să-ți respecți părinții? Pentru că sunt persoanele pe care Dumnezeu le-a hotărât să-ți dea viață, pentru că sunt autoritatea peste tine, pentru că ai fost îngrijit 9 luni de zile pentru a fi născut, pentru simplul fapt că așa spune Dumnezeu s-o faci, pentru că liniștea sufletului tău și numărul de ani pe care-i trăiești sunt legați de respectul față de părinți.

7. Ești frumoasă, specială și minunată. Ești un domn frumos, special și minunat. Pentru că ai impresia că ești o domnișoară speriată, gârbovă și care se urâțește. Nu e cazul, crede-mă. Tu ești specială. Tu ești frumoasă. Tu ești minunată. Când te uiți în oglindă, singurele afirmații pe care ai voie să le spui la adresa ta, de azi înainte, sunt: ”SUNT FRUMOASĂ! SUNT SPECIALĂ! SUNT MINUNATĂ!”. Scrie-le pe un bilețel, scrie-l pe telefon, pe ușă, unde vrei tu. Tu ești o prințesă! Nu uita asta, niciodată. Nu ai nevoie de relații toxice pentru îmbrățișări, afecțiune, dragoste sau atenție. Vino la noi, te acceptăm și te iubim așa cum ești. Aceste cuvinte sunt valabile și pentru tine, dragul meu băiat. Aplică-le la masculin singular. 😛

8. Nu te da bătut niciodată. M-ai auzit? Niciodată! Pentru că nu contează de câte ori eșuezi, ci de câte ori te ridici înapoi. Șterge-te de lacrimi, de praf și continuă. Lumea e plină de oameni care-au renunțat la lupte, tu să nu fii unul dintre ei. Multă lume va fi rea cu tine, mulți te vor folosi, te vor trișa și te vor bate. I-ați timp de odihnă, analizează unde ai greșit tu, unde au greșit ei, dar nu renunța.

9. Iubește mult, sincer și din toată inima, mai ales persoana cu care te vei căsători și copiii voștri. Pentru că fără dragoste te-ai ofili. Ești un transmițător și un receptor al iubirii, oferă și nu te ascunde. Lumea va încerca să se folosească de tine, nu-i problemă, iubește-i și lasă-i în pace. Principala ta responsabilitate pe lumea asta ești tu, iar în egală măsură este familia ta. Protejează-ți familia, iubește-i și sacrifică-te pentru ei. Copiii tăi sunt moștenirea bună pe care o lași omenirii. Iubește-ți soția, mult de tot și lasă-te iubit. Uneori n-o să ai chef să fii tandru, atent și iubitor, dar fii. Căsătoria nu înseamnă să îți cauți propria fericire, ci înseamnă să cauți fericirea soției tale. Uneori ”o va durea capul”, las-o și ai milă de ea, iubește-o și sacrifică-te pentru ea. Omul nu poate rezista iubirii.

10. Caută-ți sensul în viață și luptă cu toată ființa ta să-l împlinești. Pentru că ai un scop pe lumea asta și nu ești la întâmplare. Pentru că vei muri într-o zi și vei da socoteală pentru modul cum ți-ai trăit viața. Dacă nu știi care-i sensul vieții tale, nu-i nici o problemă. Dar fii preocupat să-l afli și explorează ce-ți place să faci cu toată inima și mintea ta, apoi treci la treabă. Analizează-ți talentele, pasiunile și ce-ți face plăcere să faci chiar și atunci când ești obosit.

Publicat de CASISTUL

Am descoperit că scrisul mă vindecă și îmi dă sentimentul participării la actul creației, la creionarea caracterului meu, la asumare, la descoperirea lui Dumnezeu. Faptul că îmi asum să fiu vulnerabil, mă face puternic (nu vreau să fiu puternic pentru mine, mi-am demonstrat destule) și disponibil pentru cei care au nevoie să fie încurajați. În lupta mea cu visul de a deveni un om ordinar, am realizat extraordinarul. Cu ajutorul lui Dumnezeu am realizat multe lucruri mari în viață, din care am tras multe învățături, învățături pe care doresc să le împărtășesc cu tine. Poate vei trece și tu pe unde-am trecut eu, și, așa cum am fost păzit de pățaniile altora, poate vei fi păzit și tu. De când mă știu am fost înconjurat de mulți copii, cei mai mulți dintre ei nu-și cunosc, nu-și vor cunoaște sau nu doresc să-și cunoască vreodată părinții; o mare parte dintre ei au fost abandonați prin maternitățile din România, o mică parte au fost aruncați prin tomberoanele pentru gunoi, și, o și mai mare parte au fost lăsați de părinții lor după 1-3 ani de la naștere sau la adolescență. Sunt multe episoade din copilăria mea care sunt demne de uitare, sau cel puțin de iertat, dar am și o mulțime de amintiri care m-au identificat și care continuă să mă identifice cu frații mei mai mici din orfelinatele din România. Aproape 20 de ani am trăit prin orfelinatele din România, unde am experimentat ”mai multe grămezi” de experiențe. m fost plimbat prin 6 case de copii (unele dintre ele disciplinar); ultima dintre ele a fost cea din Timișoara. Am fost și sunt un visător, am visat și am luptat pentru visele mele, am conștientizat că nu am altă opțiune decât să lupt și să-mi cuceresc visele și fricile. Azi, din cauza lui Dumnezeu, sunt directorul casei de copii din Timișoara, ultima de la care am plecat. Mi-am asumat investirea în frățiorii mei (care uneori sunt cu toată ființa în nori) și îndrumarea lor. E cumplit să crești fără părinți, să nu ai un model pe care să-l copiezi și o familie față de care să ai sentimentul aparteneței și al identității. Mare, mi-e atât de greu să leg relații „normale” cu părinții mei. Sunt oameni faini, dar, dacă am un mare handicap de adaptare, este acela de a fi copil într-o familie, familia mea. Sunt independent de când mă știu, niciodată nu a existat cuvântul „nu pot”, dar am explorat și exploatat fiecare parte din mine, m-am șlefuit și am căutat și continui să mă educ, până acolo încât acum mă simt prea bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: