Despărțiri

De fiecare dată când se externează câte un copil din Centrul pe care-l conduc, o bucată din mine se rupe. Mă uit la ei și nu-mi vine să cred că sunt obligați să-și asume viața, așa cum este ea. Fără suport familial, fără cunoștințe despre viață. Nimic.

Toată lumea e a lor și ei aparțin lumii. Mda, un cerc vicios!

Aș vrea să le dau un manual de instrucțiuni privind viața, dar el nu există. Prea puține persoane au trecut prin experiențele lor în măsura în care să-i poată învăța ceva.

În ulimul an s-au externat 12 tineri. Anul acesta, 10. Unii dintre ei se vor descurca, alții au eșuat în primele 2 săptămâni. Îi culegem de pe străzi și ne dăm seama că nu vor reuși în viață. Nu avem ce face. Oricât de mult ne-am împotrivi externării lor, ei pot alege să trăascî viața pe care o aleg.

Ultimul dintre ei, cu care am avut cele mai intense conflicte, a fost șocat de o îmbrățișare. I-am cerut voie să-l iau în brațe, ca semn de respect și despărțire. A izbucnit în plâns și mi-a cerut voie să-mi spună ”tată”.

Cum ar putea cineva să refuze un asemenea privilegiu? Îmi spune ”tată, știți că o să mă descurc, nu?” . Mă uitam la el și dădeam din cap afirmativ, ”da, știu că o să te descurci. Tu ești un bărbat descurcăreț.”

Abanonat în spital la naștere, crescut de asistent maternal profesionist până la 17 ani, adus la mine-n Centru pe motiv de violență și abuz de substanțe etnobotanice. Un băiat deștep, înalt și frumos.

Totuși, un gol imens de nesiguranță, furie și ură. De fiecare dată când vorbeai cu el se răstea la bătaie. Avea impresia că suntem aici să-l păzim. În treacăt fie vorba, de cele mai multe ori doar asta mai putem face, să-i păzim și să le dăm mâncare.

Într-o zi, pe când era foarte furios (de cele mai multe ori de câteva ori pe zi) pentru că un angajator l-a păcălit cu banii, l-am chemat la mine-n birou și m-am apropiat de el. Se citea nesiguranța pe fața lui si-i era teamă. I-am pu mâna pe umăr, m-am uitat, grav, în ochii lui și i-am vorbit calm, clar și ferm: ”dragul meu, îmi pare rău pentru situația în care te afli, dar nu e vina ta; la fel, nu e nici vina noastră. Vreau să știi că te respect și te apreziez, ești un bărbat frumos, inteligent, harnic și sunt mândru de tine”.

A fost ultima zi în care noi doi ne-am mai ciocnit. De fiecare dată mă căuta în birou doar să mă salute sau să se laude cu vreo ispravă de la lucru. Acum? A plecat într-o chirie. Va trebui să plătească 500 de lei/lună chirie, plus cheltuieli și hrană din 1200 lei/lună.

Are o relație cu o fătucă de 16 ani și vor sta împreună. Dacă e dureror? Este. Totuși, uneori progresul poate fi realizat și prin cezariană.

I-am cântărit inima și-am gasit-o ușoară. I-am cântărit suferința și-am găsit multă. Poate prea multă pentru un adolescent. Știe că trebuie să producă bani pentru relația asumată.

O organizație daneză și câțiva prieteni ne-au donat veselă, lenjerie de pat, prosoape, tacâmuri, oale. I-am dat o cutie cu ele. I-am mai făcut o cutie cu alimente neperisabile. În a treia cutie avea hainele și încălțăminte. Un om cu trei cutii. Toată zestrea lui stă în trei cutii.

În timp ce-l țin în brațe îi spun: ”dragul meu, ești mare acum și viața nu e ușoară, dar tu o să te descurci, știu asta. Mă bazez pe asta. Dar dacă eșuezi, să nu disperi. Știi unde mă găsești și știi că te ajut.” Nu a mai ridicat capul din pământ și a plecat. Am respectat decizia lui și m-am făcut că nu observ lacrimile lui. Avea nevoie să fie singur. Și eu la fel.

Probabil vei spune: ”unii n-au avut nici măcar asta”. Te cred, dar nu mă interesează ce-au avut sau ce n-au avut unii sau alții. Pe mine mă interesează aiuriții ăștia mici. Mă uit după el în timp ce pleacă și-mi plânge inima. A mai plecat unul și știu că nu e pregătit pentru viață. Ce fac între timp? Mă pregătesc pentru momentul în care va cere ajutor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s