Mi-am făcut timp să meditez la următoarea: „Ce înseamnă să fii un bărbat adevărat?”

M-am uitat la multe persoane de sex masculin, fiecare cu dimensiunile lui, cu sau fără păr în cap, înalți, scunzi; din diferite pături sociale, celibatari sau căsătoriți. Mă uitam la ei și-i întrebam „tu, ești un bărbat adevărat?”

Apoi am coborât de la gen, la specie și de la specie la particular. Am restrâns cercul și numărul de aplicanți, am început să separ balastul de nisip și apa de noroi. Cei mai mulți n-au meritat nici măcar să-i iau în calcul.

Mi-am îndreptat privirea spre modelele pe care le-am avut și spre cele pe care le mai am. M-am uitat atent și am găsit multe calități, dar și multe defecte.
I-am întrebat în sinea mea „tu, ești un bărbat adevărat?”

Am găsit bărbați care găsesc plăcut să-și umilească, ba chiar să-și lovească soțiile/prietenele (în public sau în privat), bărbați care nu au nicio problemă să aibă două joburi în detrimentul familiei, bărbați care nu au valori sau principii.

Am mai găsit foarte mulți băieți – bătrâni cu jucării din ce în ce mai scumpe, dar fără coloană vertebrală.

Am găsit bărbați frumoși, dar fără minte.

Am găsit bărbați frumoși, dar leneși.

Am găsit bărbați frumoși, dar curvari.

Am găsit bărbați frumoși, dar fricoși și iersponsabili.

Am găsit bărbați frumoși, dar care se iubeau prea mult pe ei înșiși (narcisiști) … după tot ce-am găsit, am obosit.

Apoi mi-am îndreptat privirea spre mine, m-am făcut propriul observator, obiectiv și imparțial. M-am întrebat:”eu, sunt un bărbat adevărat?”

Cu toată franchețea mi-am răspuns:” nu, nu sunt un bărbat adevărat!”

Am căzut supărat, pe mine și pe cei care m-au înconjurat. Am început să strig disperat: „Cine este un bărbat adevărat?

Cum arată un bărbat adevărat?

Cum se comportă un bărbat adevărat?

Cum gândește un bărbat adevărat?

Unde găsesc un bărbat adevărat?”

După ce-am făcut curat în mintea mea, am mers la geneza bărbăției și la Inventatorul umanității.

Am mers în căutarea Singurului Bărbat adevărat, am mers să-L caut și să stau cu El de vorbă, să mă învețe și să contemplez la imaginea Lui, să mă transform în El și să fiu ce-aș fi fost îndreptățit să fiu.

Am tot căutat și întrebat peste tot până am dat de oameni care-L iubeau pe Dumnezeu. Acel Dumnezeu care e un bărbat complet. Curajos. Puternic. Smerit. Ferm. Blând. Iubitor. Respectuos. Politicos.

Am găsit că Singurul Bărbat competent să mă învețe tot ce nu știu este Isus. Știu, sună platonic și iluzoriu, dar nu e. Mi-am pus întrebări ca: ”de unde vine dragostea, politețea, respectul, acceptarea, iertarea, respectul?”, ”cine a inventat valorile și principiile?”, ”unde găsesc pe cineva care știe cine le-a inventat pe toate astea?”.

Am mers mai profund și mă întrebam: ”există un asemenea bărbat, viu, și de la care să pot învăța tot ce-am nevoie pentru a fi un bărbat complet și pentru a nu repeta greșelile părinților mei?”

Am descoperit că da. Sunt mulți bărbați faini, iubirori, smeriți, curajoși, cu demnitate, ascultători, calmi, calzi, blânzi și plini de compasiune. Am găsit mulți asemenea bărbați. Mi-am dat seama că în inima fiecărui bărbat sunt ascunse toate virtuțile exprimate mai sus, dar e nevoie de efort și disciplină pentru a le explora și exersa. Aici eșuează mulți bărbați. Prea mulți.

Dacă mă întrebi: ”unde ești tu, Denis, în tot procesul ăsta?”

Sunt în cotinuă explorare și exersare a tot ce găsesc în Isus și în viețile bărbaților din viața mea. Nu e ușor deloc. Uneori mă chinui să echilibrez smerenia, curajul și justiția. Alteori lupt cu disperarea, răbdarea și ascultarea. Sunt situații când mă lupt să identific claritatea de confuzie și iubirea de ură. Sau, momente în care trebuie să cern iertarea de responsabilitatea și asumarea pagubei.

Ce înseamnă să fii un bărbat adevărat?

La momentul actual, răspund: ”arată, se comportă, gândește și iubește ca un bărbat care face tot posibilul să semene cu Creatorul lui, Isus Cristos”

”Și dacă nu reușesc?”, o să-mi spui. ”Dumnezeu e sfânt, perfect, atotștiutor, atotputernic și omiprezent, nu pot să fiu ca El”, o să replici. Ba da, poți! E normal să eșuezi, să suferi, să plângi și să te smiorcăiești. Da, toate astea sunt normale. Dumnezeu spune că putem fi ca El, încă de pe pământ. Eșecul este cea mai bună oportunitate pentru succes. Continuă!

Un bărbat adevărat își asumă responsabilitatea faptelor sale și face tot posibilul să îmbunătățească tot ce-i cade pe mâini, chiar dacă trebuie să repete procesul de 1001 ori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s